Silence

 

 

'T verhaal, 'n verhaal in de tijd. Ik mocht samen met mijn zoon op donderdag 25 januari te A'dam zijn in 't Japanse winkeltje. Dit ivm interesse van mijn zoon in het land Japan, de Japanse taal. Heb toen zelf het boek Stilte, 'n historische roman van de Japanse schrijver Shusaku Endo gekocht. Vervolgens dit boek al lezend ingedoken, elke avond voor 't slapen gaan.

Nu even terug in de tijd. Na het lezen van 'n artikel in de Volkskrant op 21 januari met de kop: "levenswil-is-mysterieuzer-dan-doodswens". In het artikel werd 'n Kees Fens lezing aangekondigd, ditmaal verzorgd door Willem Jan Otten, dat mocht gaan plaatsvinden in de Rode Hoed te A'dam op 8 februari. Ik heb me vrij direct aangemeld. Dit vnl. door de titel, 'n mooi uitgangspunt en ook dat hij de echtgenoot van Vonne van der Meer mag zijn, die het boek "Winter in Gloster Huis" heeft geschreven. 'N prachtig verhaal, welke ik ook heb gedeeld met mijn huisarts, door hem dit boek te geven en enkele gesprekken heb mogen genieten mbt het leven.

   

Tijdens de intens boeiende lezing getiteld "Leven om te lezen, lezen om te leven", op 8 februari in de Rode Hoed aan de Keizersgracht, legde Willem Jan Otten zijn relatie mbt Kees Fens neer, onderwijl werd ook zijn beleving mbt het geloof aangereikt aan de aanwezigen. Hier aangekoppeld haalde Willem Jan Otten het boek "Stilte" van Shuaku Endo enkele malen aan. Ik laat even los, de gedachtegoed van Willem Jan Otten, maar ik was zelf zeer verwonderd verrast mbt dat ik het boek spontaan heb aangereikt gekregen, ben gaan lezen, vervolgens 'n lezing mocht bijwonen waar het boek, verhaal van belang werd aangehaald in het leven van -. Ik ben na de lezing brutaal naar dhr. Otten gegaan en hem gevraagd om zijn signering neer te leggen in het boek, puur voor mij ter bevestiging van mijn 'historisch' moment in de tijd die ik nu mag leven. Dhr. Otten heeft dat na enige twijfel, het aanhoren van mijn verhaal gedaan. Ik vind dat zéér sympathiek - dank!

                                                                            

Nu toch nog even terug naar, in de lezing van Willem Jan Otten. Deze is nog verkrijgbaar in 'boekvorm' uitgegeven door Athenaeum-Polak & Van Gennep te A'dam. Mag en ga geen citaten aanhalen. Poog wel enkele stukjes, woorden te plukken, die in mij nog wandelen. 'Anton Koolhaas', deze naam wordt neergelegd. Ik stapte gelijk terug in mijn tijd. 'Gekke Witte' is 'n novelle, welke 'n deel van/in mij heeft geschreven. 'Leeslever', dit slaat gelijk aan bij hoe het boek 'Stiller' nu mag vertoeven in mijn leven en omgekeerd, dat ik dit verhaal nu mag lezen, beleven. Überhaupt hoe boeken, teksten, etc. bij mij mogen 'werken'. 'De Samoerai', hier wordt 'n mooi citaat neergelegd, welke aansluit, gelijk is aan mijn verlangen, mijn gehele leven. Doch niet ten koste van ons 'zijn', maar binnen gelijkwaardigheid. Ik verlang naar 'n liefde binnen de liefde. De roos!

De 9e februari ben ik naar de film Silence gegaan, die mocht worden getoond in het filmhuis te Alkmaar. Mooi! Had 'n recensie in de Volkskrant van 9 februari gelezen. Doch ik moet nu absoluut 'zeggen' dat de film 'n hele mooie verfilming van het boek is, bijna letterlijk, mocht van mij nog wel trager zijn. Ik zou de film 4 á 5 sterren schenken en 'n ieder aanraden zowel het boek te lezen, als de film te aanschouwen. Beiden mogen elkander aanvullen.

 

 

 

in gesprek
worden gehoord.
in handelen
verstrengelen
in stilte
zijn