De K10D 2021 vindt dit jaar plaats van vrijdag 22 oktober t/m zondag 31 oktober in Bergen (NH)
dekunst10daagse.nl   dekunst10daagse-berryzeemensch - 'n laatste maal mogen de beelden 'gaan'.

 

 

I'21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'vertraagtijd' - is de tijd te vertragen?

ik weet het niet!

Ik 'weet' wel dat als ik ga 'zitten' zonder een boek, zonder gedachten, zonder een gesprek, zonder ......., dat ik de 'tijd' anders waarneem, cq. beleef, dan als ik allerlei activiteiten doe. Tijdens het leven door/binnen 'allerlei activiteiten' kan het 'zijn' dat ik de tijd niet heb waargenomen, dat ik 'ben' geleefd. Dat ik constateer dat er minuten, uren, dagen, jaren zijn verstreken, zonder dat ik heb beseft wat er is gebeurd, wat er heeft plaats gevonden. Ik heb 'meegeleefd' met de tijd binnen een 'leven'.

Nu mag ik en anderen vertoeven in een tijd waarbinnen zichtbaar is dat er een verandering  plaatst vindt met het klimaat - (hier eenvoudig 'fragmenten' neergelegd) - bewegingen van luchtstromen veranderen, verplaatsen/verdampen van water verandert _ 'ruimte' ontstaat in de atmosfeer, waardoor de zon zich meer mag/kan 'ontfermen' over de aarde door te verwarmen wat er binnen de atmosfeer leeft _ dieren, planten welke een essentiële plaats binnen de kringloop hebben, verdwijnen, waardoor er grote storingen gaan ontstaan binnen, nu nog niet direct zichtbare kringlopen, waar oa. wij, de mens voedsel, etc. uithalen.

Vertraagtijd?! 'Wij' mensen zouden nu de tijd kunnen nemen om pogen te 'bezinnen', bedenken, ervaren, wat 'we' graag zouden willen en vervolgens de gevolgen, consequenties pogen waar te nemen.

'We' kunnen nu versneld de evolutie, verlies van wezens op aarde versnellen.

'We' kunnen pogen het proces wat mi. onomkeerbaar gaande is, vertragen. 'We' kunnen 'samen' bezien wat toereikend is om een prettig, verantwoord, 'zinnig', betekenisvol leven te leiden - 't leven delen.

 

 

 

                                                                                                  Zeit !!

 

 

 

"Bist Du der Tod?" - "Wenn die Menschen wüssten, was der Tod ist, dann hätten sie keine Angst mehr vor ihm. Und wenn sie keine Angst mehr hätten, dann könnte keiner ihnen ihre Lebenszeit stehlen." - "Dann brauchst Du es ihnen doch nur zu sagen." - "Ich sage es ihnen mit jeder Stunde die ich ihnen zuteile. Aber ich fürchte, sie glauben lieber jenen, die ihnen Angst machen."          

 

                                                         

Algemene begraafplaats Bergen                                                                                                                    12IX'21

8IX'21    ‘Aan het begin van het Holoceen, zo’n 11.700 jaar geleden, begon Doggerland langzaam onder water te lopen’ - De Groene Amstedammer - ‘De toen levende mensen hebben het landschap voor hun ogen, in ieder geval binnen generaties, zien veranderen. De onvoorspelbaarheid van het water was eigenlijk het enige voorspelbare in hun leven.’

 

 

 

'nu' 2021                                                                                                        
stil staande mensen voor 'de laatste deur'   
'het cocon' laat los, lost op    
'gewillig' daalt de mens neder in 'niets

'

'nu' 2021                                                                                                         
'ikmensch', voor den laatste maal naar 'buiten' met de beelden ___________________   

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

'Spelen is de essentie, daar kom ik op uit als je vraagt wat het leven de moeite waard maakt. Als je je vermogen om te spelen verliest, verlies je veel zin in het leven.'

                                    www.nrc.nl                              
18VI'21

'Ik wil laten zien dat het mogelijk is om dingen anders te zien. Juist in deze tijd waarin iedereen wil weten: ben je links of rechts, man of vrouw, team-dit of team-dat, het is zo vernauwd. Kunst zegt: je kunt ook dáár eens kijken, of zó. Gevoelens zijn onvoorspelbare dingen. We leren al jong ze te beheersen en toch schieten ze alle kanten uit. Kunstenaars laten zien: dáár is nog een ademgaatje. Dat is vitaal in een samenleving die steeds meer wordt dichtgeplakt.'
 

                                    Wieteke van Zeil (1973)

 

 

 

 

  'vertraagtijd'

'het leven is ___________________'                                          27V'21

 

 

'Ik leerde drie levenslessen:
- dat een mens zichzelf slecht kent
- dat een mens met zijn verhalen niet anderen, maar vooral zichzelf voor de gek houdt
- dat ik ook maar een kind van mijn tijd was                           '


                                         Arjen van Veelen (1980)

                              www.nrc.nl                             
27VI'21

'
Ja, zelfs mij, die alleen van leven leeft /
Bezoeken, onzichtbaar, de leugens der mensen /
Met betrekking tot de dingen /
Met betrekking tot de dingen die eenvoudigweg bestaan /
Hoe moeilijk is het jezelf te zijn en slechts het zichtbare te zien!
'
                                           Fernando Pessoa   (1888-1935)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11VIII'21                    

Misschien val ik in herhaling, ik had niet meer 'verwacht' dat ik nog zou exposeren na 2019. Dit omwegen de MS in mijn lichaam en mij steeds meer beperkt in (voort)bewegen. Doch ik vind het meer dan sympathiek om te creëren met in gedachte dat de beelden elders mogen vertoeven gedurende een periode binnen een mooie omgeving en zo in contact mag komen met 'passanten'.

Ik 'denk' dat 'nu', augustus 2021 het steeds concreter mag worden dat ik veel heb ingeleverd, fysiek en dat het progressieve proces versnelt. Nu mag hier thuis 'n verhaal zich ontwikkelen, worden gecreëerd. U bent altijd welkom om de beelden en ander 'werk' te aanschouwen, ervaren.